A fáraó, isteni király

A fáraó egy idõben istenség és ember. Õ a király, aki irányítja Egyiptomot, és õ a templomok fõpapja. Ugyanakkor a napisten, Ré, vagy a sólyomisten, Hórusz fiának tekintik.

Mit jelent a fáraó szó?

Ezt a szót a görögök alkották az egyiptomi ,,per-aá" szóból, ami nagy házat jelent. Nem a király palotáját jelenti, hanem az egész királyságot, aminek be kell tudnia fogadni minden egyiptomit. Az Újbirodalomtól kezdve a szó a királyt magát jelenti.

Maat istennõ

A fáraó Maat istennő tanításait alkalmazza. Ezt az istennőt egy szárnyas, hajába tűzött tollat viselő nő képében ábrázolják. Az igazságot és a törvényt jelképezi. A jó erejét testesíti meg, és arra kéri a fáraót, hogy tisztelje azt a Földön.

Hogyan lesz valakibõl fáraó?

 A hagyomány szerint a fáraó halálakor a legidősebb fiának kell a trónra lépnie. Ha a fáraónak nincs gyermeke, akkor a testvére követi őt. Ha a fáraó fia túl fiatal, akkor anyja vállalja a régensséget addig, amíg a fiú nem lesz elég idős ahhoz, hogy elbírja az uralkodással járó terheket. Így akár egy nő is lehet fáraó időnként. Ha pedig a királynak se fia, se testvére, akkor a bölcsek tanácsa dönt arról, ki legyen az uralkodó.

Egy nagy állomás: a koronázás

 A Memphiszben zajló koronázási szertartáson a papok átadják a hatalom jelképeit az új fáraónak, Ré fiának. Megkapja a diadémet, az ostort, a jogart, az anhet és a különféle koronáit. Ezután a papok adnak neki öt nevet. Ezután elvezetik egy szent fa előtt, aminek a leveleire feltehetőleg az íbisz isten Thot felírta a fáraó nevét. Ezután az új uralkodó megmutatja magát a tömegnek, amely ünnepli őt.

Álszakáll

 Mint minden egyiptomi, a fáraó is borotválja az arcát. De mint az isteneknek, neki is hordania kell szakállt. Még a női fáraók is, mint Hatsepszut, hordtak ilyen szakállt.

Öt név a fáraónak

-Hórusz, mert úgy gondolták, hogy ő Hórusznak, a sólyomistennek, a megtestesülése;

-Aranyhórusz, mert a teste állandó, nem tűnik el még a halál után sem;

-,,Aki a két legfőbb vezetőhöz tartozik", vagyis a Felső-egyiptomot szimbólizáló, nőstény keselyűhöz, Nekhbeth-hez és az Alsó-Egyiptomot jelképező, nőstény kobrához, Ouadjethez;

-,,A nád és a méh gyermeke"- ez azt jelenti, hogy Alsó- é Felső-Egyiptom királya;

-Ré fia- mert a fáraó a napisten gyermeke, és világosságot hoz a Földre.

Milyen hatalma van?

 A fáraó tejhatalmú uralkodó. Tulajdonosa Egyiptom minden földjének és kincsének. Minden egyiptomi ad neki egy részt adó gyanánt terményéből, amit az írnokok könyvelnek el. Ő rendelkezik a hadsereg fölött is. A király mondja a törvényeket, amelyeknek mindenkinek engedelmeskednie kell: hatalma megkérdőjelezhetetlen.

Mik a feladatai?

 Az egyiptomi hagyomány szerint az istenek azért ki a fáraót, hogy fenntartsa a békét és az igatságot az emberek között. Nélküle káosz lenne Egyiptomban. Meg kell védenie az egyiptomiakat ellenségeiktől.Minden évben adományokat ajánl a Nílus istenének, hogy az áradások termékenyek legyenek. Ha nem megfelelő a termés, a fáraó a saját raktári készletéből ad enni a népnek.

Kötelek emberek és istenek között

 Az istenek kiválasztottjaként a fáraó a királyság főpapja. MIndennap sok szertartást kell végrehajtania. Mivel a király nem lehet jelen a királyság minden templomában, ezért papokat nevez ki, akik lebonyolíthatják a szertartásokat és ceremóniákat az ő nevében. Hogy emléket állítsanak az egyiptomiak által tisztelt istenek sokaságának, számos templomot építtetnek.

Hogyan kell viselkedni a fáraó elött?

 A fáraó egy felsőbb rendű lény. Bárkinek, aki találkozik a fáraóval vagy a királyi család bármely tagjával, le kell térdelnie és meg kell csókolnia a földet. Az egyiptomiak így mutatják ki tiszteletüket és félelmüket uralkodójuk iránt.

Készül az oldal második része: www.egyiptom2.mindenkilapja.huOldalmenü
Szavazás
Ki a kedvenc Istened?
Ozirisz
Ízisz
Hórusz
Hathor
Egyéb
Naptár
Diavetítő